Duurzaam

Duurzaam produceren van duurzame producten is standaard binnen de FND. Omdat we in bijna alle gevallen hout als grondstof voor onze mooie producten gebruiken, vinden we het onze plicht om daarvoor hout uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken en met deze grondstof zuinig en verantwoord om te gaan.

Duurzaam bosbeheer

Duurzaam bosbeheer herkent u aan de certificeringen die op het hout van toepassing is. Meest bekend zijn FSC en PEFC. En ondanks de grote naamsbekendheid van deze certificeringen, is er nog steeds weinig bekend over wat deze keurmerken precies betekenen voor onze bossen.

Steeds duidelijker wordt echter wel dat we met FSC en PEFC economische waarde aan het bos toekennen. Zeker in de tropen is dat heel belangrijk want een bos zonder economische waarde en toekomst, wordt snel verkocht als grasland of gebruikt als plantage voor soja of palmolie. In alle gevallen verdwijnt het bos dan veel sneller dan dat het gekapt wordt voor gebruik in kozijnen en deuren. En een bos wat eenmaal verdwenen is komt nooit meer terug.

Daarnaast kunt u sinds 2013 zeker zijn het feit dat al het hout in Europa van legale kap afkomstig is. De Europese houtverordening (EUTR) regelt en controleert de legaliteit van al het hout wat ge´mporteerd wordt. Voor u levert dat zekerheid en een gerust gevoel op.

Duurzaam produceren

Als we dan hout gaan gebruiken uit duurzaam beheerde bossen, gaan we er ook goed mee om. Door het inzetten van technieken zoals optimaliseren, vingerlassen, lamineren en modificeren, halen de hoogst mogelijke opbrengst uit het beschikbare hout met de hoogst mogelijke kwaliteit en langst mogelijke levensduur. Dat mag u van ons verwachten als FND lid!

Energiebesparing tijdens productie en transport, geen gebruik van giftige of gevaarlijke stoffen is voor ons zo logisch dat we het te weinig vertellen, maar uiteraard wel doen.